Strefa architekta - logowanie
INFORMACJE SAMORZąDOWE
19.03.2023

Konferencja NSAU i oświadczenie Aleksandra Czyżewskiego

Wczoraj ( 13 lutego, o g. 15.00 ) w centrum prasowym agencji informacyjnej "Interfax-Ukraina" miała miejsce konferencja prasowa na temat "Dlaczego Ukraina potrzebuje Związku Architektów. Kto chce go zniszczyć i dlaczego?" Uczestnicy: Przewodniczący Narodowego Związku Architektów Ukrainy Ołeksandr Czyżewski; Zastępca Przewodniczącego Izby Architektonicznej Narodowego Związku Architektów Ukrainy Anna Kiriy; adwokat Jarosław Jacenko; obrońca praw człowieka Narodowego Związku Architektów Ukrainy Ihor Gets (ul. Reitarska, 8/5a). Transmisja konferencji prasowej jest dostępna na kanale YouTube agencji Interfax-Ukraina.

Link do nagrania z konferencji ponizej ( okolo 57 min)

Навіщо Україні Спілка архітекторів. Хто і чому її хоче знищити? - YouTube

Konferencję poprzedziało tydzień temu ( 8.02.2023) oświadczenie Prezesa Krajowego Związku Architektów Ukrainy Alexandra Czyżewskiego opublikowane na jego profilu FB

Treść oświadczenia:

__________________________________

Służba Bezpieczeństwa Ukrainy, przy wsparciu Prokuratury i Policji Państwowej, bezprawnie pozbawiła Narodowe Stowarzyszenie Architektów Ukrainy możliwości prowadzenia legalnej działalności w zakresie certyfikacji zawodowej architektów.

Przeciwko NSAU i mnie osobiście, Prezesowi NSAU Czyżewskiemu Oleksandrowi Pawłowiczowi, toczy się sfabrykowane i zlecone postępowanie karne. Oczywiście jest to zemsta za aktywne stanowisko środowiska zawodowego architektów w sprawie skandalicznego skorumpowanego projektu Ustawy nr 5655, lobbowanego na rzecz dużego biznesu budowlanego przez kierownictwo wyspecjalizowanej komisji Parlamentu i Ministerstwa Rozwoju Regionów.

Jednocześnie oficjalnie oświadczam, że nikt prawnie nie pozbawił Narodowego Stowarzyszenia Architektów Ukrainy delegowanych uprawnień w zakresie certyfikacji zawodowej architektów, co potwierdzają informacje zawarte w Jednolitym Państwowym Systemie w dziedzinie budownictwa.

Fakt ten z pewnością zostanie przez nas udowodniony przed właściwymi sądami, ale upłynie czas, w którym duża liczba architektów nie będzie mogła należycie.

wykonywać swojej działalności zawodowej, co ma miejsce już od lipca ubiegłego roku i do chwili obecnej.

Ja i całe środowisko architektoniczne uważamy bezprawne działania Służby Bezpieczeństwa Ukrainy, Prokuratury i Policji Państwowej za presję, celowe niszczenie zawodu architekta, które wykracza poza granice moralności i zdrowego rozsądku w europejskim kraju w czasie wojny.

Link do oświadczenia na profilu Facebooka Aleksandra Czyżewskiego ponizej

Alexander Chyzhevskiy | Facebook